Mit tehetünk szívünk erősítése érdekében? – A mozgás jótékony hatásai

592
HOZZÁSZÓLÁS:

Az emberi szervezet évmilliókon keresztül hozzászokott a sokmozgásos élethez, a fizikai erőkifejtéshez. Erre nagy szüksége lehetett a táplálék megszerzésében és az életfeltételek kialakításában.sziv

Az ősi népek mozgásmennyisége – a természeti népek megfigyelése alapján – napi 20-30 km lehetett. Ezzel szemben áll az eltelt utolsó száz éves rövid szakasz, ami az iparosodást és a vele járó ülő életmódot elterjesztette. Az évmilliókon át a szervezetet folyamatosan érő mozgásinger hirtelen kialudt. Az ehhez szokott szervezeti válaszok ennek megfelelően megszűntek. Ezek kedvezőtlen kihatása a szívre, az erekre, a központi idegrendszerre, a hormonelválasztásra, az anyagcserére, az izomzatra egyértelmű.

Miért létfontosságú szívünk edzettsége?

A szív alkalmazkodó képességének jelentőségét a fizikai terhelésre jól példázza az edzett szív viselkedése. A nem sportolók szíve általában 70-et ver percenként, a sportolóké 50-60-at. A különbség nem mindegy a szív számára.

Könnyen kiszámítható, hogy ha 20-szal csökken a szívverések száma, akkor naponta 30 000-rel, évente kb. 10 millióval, egy életen át pedig 700 millióval kevesebb összehúzódás történik. Az 50-es pulzus tehát 28 év szívmunkáját takarítja meg. Ennyivel hosszabb életet azért nem garantál, mert az életkor határait a gyakorlatban számos egyéb tényező befolyásolja, de jól szemlélteti a szív terhelésének csökkenését, a gazdaságos „üzemmódot”.

A szoros összefüggés a mozgáshiány és az infarktus között akkor derült ki, amikor a londoni autóbusz közlekedés alkalmazottai között nagy különbség mutatkozott az infarktus előfordulásában. A sofőrök, akik egész nap ültek, 30%-kal többen kaptak infarktust, mint az autóbusz kalauzai. Ne felejtsük el, hogy ekkor még a viteldíj beszedését az egész nap le-felrohangáló kalauzok végezték az emeletes járműveken!

A „szaladgálós” labdakergető népi játék adott védelmet a mexikói indiánoknak is, hiszen javította a koszorúereik állapotát.

Bár az állatkísérletek tapasztalatai közvetlenül nem vonatkoztathatók az emberi szervezetre, mégis nagy jelentőségű, hogy az erős fizikai aktivitásra kényszerített kísérleti példányok szívén a mesterségesen elzárt érszakaszt megkerülő hálózat alakult ki. Az újonnan képződött érhálózat gondoskodik a vérellátásból kizárt szívizomrész táplálásáról. A mozgásra nem kényszerített állatokon ez a jelenség nem következik be.

Az emberi megfigyelések tapasztalatai szerint a fizikailag kevésbé aktív egyének szívrohamra való hajlama a duplája a tréningezőkének. A valódi védőhatást csak a kifejezett terhelés, erős mozgás képes biztosítani. A szív szempontjából előnyös mozgások: úszás, gyaloglás, hosszútávfutás, kerékpározás stb.

Hogyan hat a mozgás a szervezetünkre?

A mozgás a legsokoldalúbb egészségerősítő tulajdonsággal bír. Úgyszólván valamennyi veszélyeztető tényezőt előnyösen befolyásolja:

  • nő az energiafogyasztás, csökken a testsúly;
  • csökken a koleszterin;
  • csökken a vércukor;
  • csökken a vérnyomás;
  • csökken a nikotin igény;
  • oldja a stresszt.

A fentieken túl az általános közérzet is javul a testi erőkifejtés után. Szervezetünk ilyenkor a morfiumhoz hasonló anyagot (endorfin) termel, ami a rendszeresen sportolók által jól ismert kellemes érzést adja. Ehhez is hozzá lehet szokni és ha elmarad, hiányozni fog. E hasznos kötődés lehet a tartósan mozgásgazdag életmód alapja.

Az erős fizikai munkát végzők nehezen hiszik el, hogy a fárasztó munka után nekik is szükségük van mozgásra. Nem tudják, hogy az egyoldalú testi megterhelés nem hat kedvezően a szívre. Az efajta fizikai munkát végzőknek is szükségük van megfelelő szabadidős edzésre.

592
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]